De rol van opbaren in het afscheids- en rouwproces

Het opbaren van de overledene biedt nabestaanden de gelegenheid om voor de laatste keer afscheid te nemen van hun geliefde. Daarom speelt het een belangrijke rol in het afscheids- en rouwproces. In dit blogartikel willen we je daar graag wat meer over vertellen.

Verzorging

Voordat de overledene wordt opgebaard, wordt hij of zij eerst verzorgd. Vroeger werd dit ook wel ‘afleggen’ genoemd. De verzorging bestaat onder meer uit het wassen en aankleden van je dierbare. Ook de verzorging van het kapsel, een eventuele scheerbeurt en het aanbrengen van make-up vallen hier onder. Wij hebben een speciaal team dat deze taak met veel passie en zorg uitvoert, maar in overleg mag je dit ook zelf doen. Eventueel kunnen wij je daarbij ondersteunen. Intussen moet ook al een keuze worden gemaakt over de manier van opbaren.

Verschillende mogelijkheden

Het opbaren kent namelijk verschillende mogelijkheden:

  • Thuisopbaring: door jouw dierbare thuis te laten opbaren, bied je een intieme en persoonlijke setting in je eigen, vertrouwde omgeving. Als jij dat wilt, kunnen familie en vrienden in hun eigen tempo afscheid nemen. Je kunt er echter ook voor kiezen om thuis geen bezoek te ontvangen. Om ervoor te zorgen dat het lichaam van de overledene zo goed mogelijk blijft, ligt je dierbare op een mobiele koelplaat. Je kunt ook kiezen voor thanatopraxie (een lichte balseming), waardoor zo’n koelplaat niet nodig is.
  • Opbaring in een uitvaartcentrum: dit biedt een meer neutrale plek om afscheid van de overledene te nemen. Er zijn uitvaartcentra met een 24-uurskamer waarvan jij de sleutel krijgt zodat je zelf kunt beslissen op welk moment van de dag – al is het midden in de nacht – je bij je dierbare wilt zijn. Wij kiezen daar bewust niet voor omdat we het persoonlijk contact juist zo belangrijk vinden. Als je laat weten wanneer je komt, is er altijd iemand om je te begeleiden en je een kopje koffie aan te bieden.
  • Opbaring elders: misschien is het voor jou of de overledene belangrijk dat je dierbare opgebaard wordt in een kerk, moskee, synagoge of een ander gebedshuis. Als de overledene een bekende of publieke figuur was, kan het ook zijn dat er voor een openbaar gebouw wordt gekozen, zodat iedereen die daar behoefte aan heeft afscheid kan nemen.
  • Kist, bed of baar: je dierbare kan op verschillende manieren worden opgebaard: gewoon op zijn of haar eigen bed, op een opbaarplank of in een kist. Bij een kist kun je voor een open of een gesloten kist kiezen. Dat laatste kan een besluit zijn als de overledene er niet herkenbaar meer uitziet. Ook in sommige culturen en religies kan dit de voorkeur hebben.

Wettelijke regels

In sommige landen en culturen is er nauwelijks tijd om afscheid te nemen, omdat de overledene nog dezelfde dag begraven of gecremeerd moet worden. In Nederland mag dat op zijn vroegst pas 36 uur na overlijden en niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het opbaren heeft daardoor een bepaalde functie gekregen. Het zien van je dierbare kan je helpen om het verlies te accepteren en de realiteit van de dood onder ogen te zien. Ook geeft het gelegenheid om – alleen of met anderen – afscheid te nemen en dat kan veel troost bieden.

De functie van opbaren

Het opbaren heeft dus beslist een belangrijke functie bij het verwerken van emoties. Het geeft een stukje respijt voordat je je dierbare definitief moet loslaten. Het helpt om een begin te maken met het vinden van een manier om je verlies een plek te geven.

Meer informatie

Wil jij hier meer informatie over, of heb je vragen over andere zaken rondom het levenseinde en de uitvaart? Neem dan gerust contact met ons op.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.