Uitvaart met een thema: dit zijn de mogelijkheden

Een uitvaart heeft geen vaste richtlijnen. Er zijn bepaalde onderdelen die vaak voorkomen, zoals de condoleance, spreekmomenten en crematie of begrafenis. Maar de invulling van deze onderdelen wordt vaak afgestemd op de (wensen van de) overledene. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een uitvaart in te richten volgens een bepaald thema. In dit blogartikel bespreken we enkele mogelijkheden.

Juiste sfeer en uitstraling

Misschien heeft de overledene bij leven zijn laatste wensen vastgelegd. In andere gevallen bepalen de nabestaanden vaak de invulling van de uitvaart. Deze invulling kan traditioneel zijn, of een thema hebben. Bij een uitvaart met thema kan het leven van de overledene prachtig tot uiting komen. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van vervoer, locatie, catering en muziek, afgestemd op de wensen van de overledene.

Sportthema

Een sportief thema is een van de mogelijkheden, bijvoorbeeld wanneer de overledene zijn hele leven supporter is geweest van een bepaalde sportclub, of zelf fanatiek een sport heeft beoefend. Het sportthema kan op verschillende manieren naar voren komen. Denk aan specifieke clubkleuren die terugkomen in de aankleding van de locatie. Ook kan het clublied ten gehore worden gebracht tijdens de ceremonie. Daarnaast kunnen de leden van de sportclub een voordracht geven of herinneringen ophalen.

Bourgondische uitvaart

Iemand die wordt omschreven als een echte ‘Bourgondiër’ kan kiezen voor een uitvaart waarbij het leven wordt gevierd van de overledene. Misschien was diegene een echte levensgenieter die kon genieten van gezelligheid, borrelen en rijkelijk eten met fijn gezelschap. Die elementen kunnen ook terugkomen in het afscheid. Serveer in plaats van koffie een witte of rode wijn en vul aan met luxe borrelhapjes voor alle nabestaanden. Veelal geschiedt het afscheid in een daarvoor gekozen restaurant dan wel café. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden.

Werken met kleuren

Bovengenoemde thema’s zijn vrij uitgesproken. Maar een thema kan ook subtiel worden doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de favoriete kleur van de overledene. Een kleurenthema geeft een specifieke uitstraling. Een zachtblauwe kleur straalt bijvoorbeeld rust uit. Je kunt de kleur tot uiting laten komen in verschillende onderdelen van het afscheid, zoals de kaart, kist, decoratie en de kleding van gasten.

Wensen bespreken

Veelal zijn alle thema’s bespreekbaar. Wanneer je een specifiek idee hebt, maar niet goed weet hoe dit naar voren kan komen tijdens het afscheid, denken we graag met je mee. Samen bespreken we jouw wensen en die van de overledene. Op die manier staan wij klaar voor jou om een persoonlijk en passend afscheid te creëren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!
Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

contactformulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.